Buszos személyszállítás – a zöld gondolat

A közúti személyszállítás a fosszilis üzemanyagok felhasználása miatt jelentős környezeti szennyezést okoz.  Azonban a buszok alkalmazása a közúti személyszállításban és tömegközlekedésben még akkor is a környezeti terhelés csökkentését jelenti, ha egy busz több üzemanyagot fogyaszt, mint egy személyautó.

A környezetvédők népszerű gondolata szerint az a jó üzemanyag, ami nem ég el. Magyarán minél kevesebbet fogyaszt valami, annál kevesebbet szennyez. Ebben a megközelítésben a 30 litert fogyasztó busz szennyezőbb, mint a 6 litert fogyasztó személyautó.

A buszos személyszállítás során azonban az egy főre jutó környezeti szennyezés jóval kevesebb, mint ha a buszon utazók személyautóval jutnának el céljukhoz. Egy 50 fős busz 10-25 személyautót képes kiváltani. A buszhoz képest 10 autó kétszer több üzemanyagot fogyaszt, 25 pedig ötször többet.

Nyílván való, hogy még a busszal történő utazásnál is van környezetkímélőbb közlekedési forma. A városokban hatalmas ütemben emelkedik a kerékpáros közlekedésben részt vevők száma, de nagyobb távokon az átlagember teljesítőképességének határa miatt, illetve a bicikli erősen korlátozott szállító kapacitása végett, sosem fogja kiváltani a motorral hajtott járműveket.

 És bár az autóipar is igyekszik kivenni a részét a környezetvédelemből, jelenleg még drágák mind a hibrid, mind az elektromos hajtással szerelt járművek.

 Amíg ezek a kérdések meg nem oldódnak, környezettudatos választásnak a busszal, vasúttal, hajóval történő személyszállítás lesz mondható.

 Éppen ezért buszaink kiválasztásánál nagy gondot és nem kevés pénzt fordítunk arra, hogy teljesítsék az előírt környezetvédelmi normákat, ezzel is szolgálva a közös jövőnket jelentő zöld gondolatot.

 A busszal végzett személyszállítás Önnek olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás nyújt. Ha utazik, választása legyen gazdaságos és felelősségteljes.

A LIKE BUSZ mind kettőben partnere lesz.